IBM znowu opatentował najwięcej

16 stycznia 2014, 10:53

IFI Claims Patent Services opublikowała coroczną listę firm, które otrzymały w USA najwięcej patentów. Już po raz 21. z rzędu na szczycie listy znalazł się IBM, który w 2013 roku otrzymał 6809 patentów



Szczurzy mózg pamięta bodźce działające w czasie znieczulenia ogólnego

20 marca 2014, 07:09

Szczurzy mózg może pamiętać zapachy, z którymi zetknął się podczas znieczulenia ogólnego.


E-papierosy zwiększają zjadliwość lekoopornych bakterii

23 maja 2014, 06:39

E-papierosy zwiększają zjadliwość lekoopornych bakterii, zmniejszając przy tym zdolność komórek nabłonka do ich zabijania.


Zmienne koleje losu karła Y

6 sierpnia 2014, 11:38

Znane od niedawna karły klasy Y, czyli zimne obiekty o temperaturze planet, mogły mieć bardzo burzliwą przeszłość. Obserwacja karła WISE J0304-2705 ujawniła, że przez większość swojej młodości obiekt ten był gorący.


Nadużywanie alkoholu w okresie dojrzewania prowadzi do utrzymujących się zmian w mózgu

29 października 2014, 12:40

Badania na zwierzętach pokazują, że ostre picie w okresie dojrzewania może prowadzić do zmian strukturalnych w mózgu i deficytów pamięciowych utrzymujących się po osiągnięciu dorosłości.


Zimno jak ziewanie

14 stycznia 2015, 13:31

Odczuwanie zimna jest zaraźliwe. Wystarczy spojrzeć na kogoś zziębniętego, by samemu zacząć czuć to samo. Dosłownie...


Tracimy bioróżnorodność

2 kwietnia 2015, 11:28

W Nature opublikowana badania dotyczące zmian w bioróżnorodności na przestrzeni ostatnich 500 lat. Dowiadujemy się z niego, że do roku 2005 zmiany w użytkowani ziemi doprowadziły średnio do 14% spadku liczby gatunków w lokalnych ekosystemach


Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów

11 czerwca 2015, 10:02

Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).


Słodki sposób na goryczkę

31 lipca 2015, 11:52

Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.


Oksytocyna zwiększa atrakcyjność dla partnera

19 października 2015, 12:04

Uistiti białouche (Callithrix jacchus), którym donosowo podano oksytocynę, silniej przyciągają uwagę partnerów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy